Siirry sisältöön
VALIKKO
Siikajoen kunta

Siikasavontie 1 A
92400 Ruukki
Puh. 040 3156 299
kunnanvirasto@siikajoki.fi
16.3.2017 12:18

Mietteitä kunnanjohtajapestin alkaessa

Tervehdys kaikille lukijoille!

Olen tätä kirjoittaessani toiminut kohta pari viikkoa Siikajoen kunnanjohtajana. Perehtyminen kunnan asioihin ottaa aikansa, vaikka ehdinkin helmikuussa olla muutaman päivän kunnantalolla yhdessä Kaisu Tuomen kanssa. Kaisu jäi ansaitulle eläkkeelle 1.3.2017 lukien pitkän virkauran päätteeksi. Suuret kiitokset Kaisulle Siikajoen kunnan ja sen asukkaiden hyväksi tehdystä työstä!

Mitään dramaattista muutosta kunnan asioiden hoitoon ei ole tulossa kunnanjohtajan vaihtumisen myötä. Toki jokaisella on oma tapansa työskennellä, mutta kunnanjohtajan työtä on tehtävä aina kuntalaisten ja koko kunnan etu huomioiden. Kunnanjohtaja työskentelee tiiviisti yhdessä kunnanhallituksen sekä valtuuston kanssa, ja ylin päätösvalta kunnassa kuuluu vaaleilla valituille päättäjille. Seuraavat kuntavaalit ovatkin kuukauden kuluttua, ja jo nyt on tiedossa, että valtuustomme kokoonpanoon tulee muutoksia, koska kaikki nykyiset valtuutetut eivät ole asettuneet ehdolle. Muistakaa käyttää kuntalaisen tärkeintä vaikuttamismahdollisuutta äänestämällä vaaleissa!

Siikajoen kunnan tilanne on useilla mittareilla tarkasteltuna hyvä. Vaikka väkiluku on hieman laskenut, on kunta kuitenkin väestörakenteeltaan elinvoimainen. Kunnan talous on kohtuullisessa kunnossa, ja viime vuoden tilinpäätöksen alustavat luvut osoittavat taloutemme vielä vahvistuvan. Kunnassa on paljon yrittäjiä ja kunnan palveluverkosto on myös kohtuullisen kattava ja laadukas, mikä onkin ratkaisevaa, jos väkiluvun kehitys halutaan kääntää nousuun. Meillä on myönteiseen kehitykseen kyllä muitakin eväitä, kuten rauhallinen ja kaunis asuinympäristö, josta on kuitenkin lyhyet etäisyydet suurempiin kaupunkeihin.

Uutena kunnanjohtajana pyrin kevään ja kesän aikana tutustumaan Siikajoen elinvoimaisiin yrityksiin sekä kylä- ja järjestötoimintaan. Useat toimijat ovatkin jo aktivoituneet ja pyytäneet tilaisuuksiinsa, ja kalenterini alkaa mukavasti täyttyä. Eilen olin muiden mukana hiihtämässä Siikajokihiihtoa. Kiitoksia hyvistä järjestelyistä Paavolalaisille!

Yritän parhaani mukaan olla läsnä kuntalaisten arjessa ja kuntalaisten käytettävissä. Työhuoneeni ovi kunnantalolla on yleensä auki. Tarkoitukseni on myös kirjoittaa kunnanjohtajan blogia ajankohtaisista asioista noin kerran kuukaudessa. Olemme vaimoni kanssa kotiutuneet kuntaan hyvin, mutta Elvis-kissallamme sen sijaan on ollut lieviä sopeutumisvaikeuksia. Kissaa pelottaa vielä jäädä aamuisin yksin, ja se käpertyykin yleensä viltin alle nukkumaan koko päiväksi. Aamuöisin kissalla sitten virtaa riittää, ja leikkikaveri pitäisi saada. Erityisesti Elvis tykkää hyökätä nukkuvan isännän tai emännän varpaisiin.

Aurinkoista kevättä!

Mauno Ranto