Julkisen taiteen portfoliohaku avautunut

Siikajoen kunnan Paavolan uuden monitoimitalon pihalle etsitään toiminnallisen taideteoksen tekijää avoimella portfoliohaulla. 

Haku on avoinna 30.4.2024 saakka. Portfolioiden perusteella valitaan yksi taiteilija tai taiteilijaryhmä, jolta tilataan luonnos ja mahdollisen luonnoksen hyväksymisen jälkeen teostilaus. 
 

Paavolan monitoimitalo 

Siikajoki on Pohjois-Pohjanmaalla sijaitseva itsenäinen vireä meren ja joen kunta, jossa asukkaita on noin 5000. Siikajoki on Siikajoen halkoma maaseutukunta Raahen ja Oulun välissä. Siikajoki on pitkä kunta, jonka halki kulkee suurempien kylien helminauha. Täällä asutaan mukavasti maaseudulla, luonnon helmassa, joen varrella, tahi meren rannalla, aukeaa maankamaraa unohtamatta. Uniikit kylämme ovat suurenmoinen rikkaus. 

Paavola on yksi Siikajoen kunnan neljästä taajamasta. Paavolan kylän kirkonraitti vanhoine rakennuksineen on yksi harvoista kirkonkylistä, joissa maantiehen tukeutuva kylärakenne on selkeästi säilynyt. Keskellä kylää sijaitsee kaunis historiallinen puukirkko, joka on vihitty käyttöön vuonna 1756. Kylällä vallitsee rauhallinen tunnelma, mutta sen ei kannata antaa hämätä. Maalaiskyläksi toimintaa ja tapahtumia on paljon. 

Paavolan koulun julkisivukuva

 

Paavolan uusi alakoulu-, päiväkoti-, ja monitoimitalorakennus sisältää myös kirjaston ja väestönsuojan. Se otettiin käyttöön elokuussa 2023. Koulukeskus rakennettiin yksisarjaisena alakouluna ja päiväkotina, joka toimii 0-6 luokkien perusopetuksen (100 oppilasta) ja kahden varhaiskasvatusryhmän (35 lasta) toimipaikkana. Paavolan monitoimitalo palvelee asukkaita myös kouluaikojen ulkopuolella liikuntasalin ja kirjaston osalta sekä erilaisten opistojen ja kerhojen kurssien pitopaikkana.

Toiminnallista taidetta piha-alueelle

Tavoitteena on saada uuden koulun piha-alueelle taidetta, joka sekä parantaa koulun viihtyisyyttä että sopii lasten ja nuorten toiminnallisen taidekasvatuksen välineeksi. Taiteen lajia, muotoa tai käytettäviä materiaaleja ei ole rajattu etukäteen.  Taideteossijainti ilmenee liitteenä olevasta koulun tontin käyttösuunnitelmasta.  

Portfoliohaku

Portfoliohaku on avoinna 30.4.2024 saakka. Portfoliohakuun voivat osallistua Suomessa työskentelevät ammattitaiteilijat ja taiteilijatyöryhmät, joilla on työskentelyyn soveltuva koulutus, aktiivista ja ammattimaista toimintaa alalla ja näyttöä kyvystä toteuttaa teos itsenäisesti ja sovitussa aikataulussa. Kun on kysymys työryhmästä, on vähintään yhden sen jäsenistä oltava ammattitaiteilija. Portfoliohaun tavoitteena on saada tietoa taiteilijoista, heidän osaamisestaan ja kiinnostuksestaan tehdä taideteos Paavolan monitoimitalon piha-alueelle. 

Toteutettavan teoksen kokonaisbudjetti on 40 000 € sisältää taiteilijan luonnospalkkion, taiteilijapalkkion, työpanoksen, mahdollisen alihankinnan ja materiaalit sekä teoksen kuljetuksen. Paikalleen asettaminen sovitaan erikseen taiteilijan kanssa. Teoksen hankintaan on saatu tukea Taiteen edistämiskeskukselta (Taike). Teoksen tilaaja pidättää oikeuden päättää tilauksesta luonnoksen jälkeen. 

Valintakriteerit: 

  • Tyylin ja tekniikan soveltuvuus monitoimitalon pihalla sijaitsevaan toiminnalliseen teokseen 
  • Teoksen vaatimat kestävyys- ja turvallisuuskriteerit 
  • Omaperäisyys ja kiinnostavuus 
  • Kokemus vastaavista kohteista

Portfolion tulee sisältää:

  • Taiteilijan yhteystiedot ja kotipaikka 
  • Ansioluettelo (max 3 sivua) 
  • Työnäytteitä sisältäen kuvan tai kuvia ja lyhyen esittelytekstin (muun muassa teoksen koko, materiaali, mahdollinen tilaaja sekä oman työosuuden kuvaus, jos työ on tehty osana työryhmää), enintään kahdeksan näytettä. 
  • Perusteluteksti osallistumiselle eli miksi tämä kohde kiinnostaa erityisesti, max. 1000 merkkiä. 
  • Ansioluettelo ja portfolio toimitetaan yhtenä pdf-tiedostona 

Portfoliot tulee toimittaa sähköisesti kirjaamo [at] siikajoki.fi 30.4.2024 klo 15.00 mennessä. 

Portfoliohaussa ei oteta vastaan teosluonnoksia tai –ideoita. Valinnan tekee työryhmä, johon kuuluvat: Taiteen edistämisen keskuksen julkisen taiteen asiantuntija, Oulun taidemuseon vastuumuseotutkija, paikallinen kuvataiteilija, koulunjohtaja, päiväkodin johtaja, kirjasto- ja kulttuurijohtaja ja teknisen toimen puistotyönjohtaja.

Portfoliohaun tuloksista ilmoitetaan julkisesti 31.5.2024 mennessä sivustolla www.siikajoki.fi. Luonnosvaihe on elokuun loppuun asti. Luonnoksesta maksetaan palkkio 
(3 000 € sis. alv) ja luonnoksen perusteella tehdään päätös teoksen tilauksesta syyskuun aikana. Teoksen valmistelu tapahtuu v. 2024–2025 ja sijoittaminen kesällä 2025.

Portfoliohaussa noudatetaan Suomen Taiteiljaseuran ohjeistusta. 

Lisätietoja

Portfolion tekijänoikeus säilyy taiteilijalla. 

Portfoliohaun järjestäjällä ei ole oikeutta käyttää, julkaista tai muutoin hyödyntää portfoliohakuun jätettyä materiaalia tai niistä otettuja kuvia, eikä siirtää oikeuksia eteenpäin 
kolmansille osapuolelle. Portfoliohaun järjestäjä käsittelee hakuun osallistuneiden henkilötietoja EU:n ja kansallisen tietosuojalainsäädännön mukaisesti. Henkilötietoja ei 
luovuteta kolmansille osapuolille eikä käytetä muihin tarkoituksiin. Henkilötiedot kerätään rekisteröidyltä itseltään portfoliohakuun osallistumisen yhteydessä. Henkilötiedot 
poistetaan viimeistään, kun taidehanke on kokonaisuudessaan päättynyt, eikä henkilötiedoille ole enää käyttötarvetta. Osallistumalla portfoliohakuun annat suostumuksesi siihen, että henkilötietoja käsitellään edellä kuvatun mukaisesti.

Lisätietoja antaa 

kirjasto- ja kulttuurijohtaja Tuula Kuoppamäki, tuula.kuoppamaki [at] siikajoki.fi 

Paavolan monitoimitalon etuovi