Miten toimia, jos epäilet linnun kuolleen lintuinfluenssaan
Mikäli kohtaat luonnossa kuolleena yksittäisen petolinnun, enemmän kuin yhden kuolleen joutsenen, n. kymmenen kuollutta lokkia tai yli viisi kuollutta vesilintua, ole yhteydessä oman kuntasi kunnaneläinlääkäriin: valvontaeläinlääkäri Laura Sedrik, p. 044 4691 747 tai kunnaneläinlääkäri Jarmo Hämäläinen 044 4394 756.
Myös havaitessasi lintuinfluenssaan viittaavia oireita kuten apaattisuus, keskushermosto-oireet, ripuli, ole yhteydessä eläinlääkäriin.
Kalajoki-Siikajoki-akselilla ei ole todettuja lintuinfluenssatapauksia linnuissa tai turkistarhoilla, mutta tilannetta seurataan aktiivisesti ja Ruokavirasto suosittelee siipikarjan ja kotieläimenä pidettävien lintujen sisälläpitoa koko Suomessa.
Yksittäisten kuolleena löytyneiden lintujen hävitys
Yksittäiset kuolleena löytyneet linnut voi haudata, mieluiten käsin koskematta, kertakäyttökäsineitä käyttäen ja esimerkiksi lapiolla siirtäen. Maskin käyttö on suositeltavaa. Hautaamisen jälkeen on kädet pestävä hyvin vedellä ja saippualla sekä desinfioitava alkoholipohjaisella käsidesillä. Ruokavirasto suosittelee hautaamaan linnut vähintään 40 cm syvyyteen, jotta luonnoneläimet eivät kaiva niitä esille.
Vaihtoehtoisesti kuolleen linnun voi poimia muovipussiin ja laittaa sekajätesäiliöön (ei biojätteisiin). Syrjemmällä, esimerkiksi metsässä, kuolleen linnun voi jättää luonnon hajottajaeliöstön ruuaksi.
Miten huolehtia omista linnuista ja siipikarjasta
Varmista, että luonnonvaraiset linnut eivät pääse tekemisiin siipikarjan ja vankeudessa pidettävien lintujen tai niille tarjottavan rehun ja veden kanssa.
Lintuinfluenssa leviää herkästi luonnonvaraisista linnuista siipikarjaan ja muihin lintuihin, jos linnut pääsevät kosketuksiin toistensa kanssa suoraan tai vaikkapa ulosteilla saastuneen rehun välityksellä.
Säilytä linnuille tarkoitetut rehut ja kuivikkeet siten, että luonnonvaraiset linnut eivät pääse kosketuksiin niiden kanssa. Lintuinfluenssa voi levitä myös pidempiä matkoja esimerkiksi ihmisten tai viruksella saastuneiden välineiden mukana.
Lisätietoa lintuinfluenssasta
- https://www.ruokavirasto.fi/teemat/lintuinfluenssa/
- https://www.ruokavirasto.fi/elaimet/elainten-terveys-ja-elaintaudit/elaintaudit/siipikarja/lintuinfluenssa/usein-kysyttya-lintuinfluenssasta/#toiminta-lintuja-loydettaessa