Chromebook koulupöydällä
Henkilökohtaiset laitteet

Siikajoen opetustoimen tvt-strategiassa on kirjattu tavoitteeksi saada jokaiselle oppilaalle henkilökohtainen laite. Opetuksessa halutaan huolehtia siitä, että kaikilla oppilailla on mahdollisuudet tieto-­ ja viestintäteknologisen osaamisen kehittämiseen.

Henkilökohtainen laite tarjoaa monipuolisen työkalupaketin oppimisen tueksi. Tekstin tuottaminen yksin ja yhdessä, tiedonhaku ja sähköiset oppimisympäristöt kuuluvat nykyaikaiseen opiskeluun. Nykypäivänä opiskelu ei tapahdu pelkästään koulussa, luokkahuoneen seinien sisäpuolella. Oppilailla täytyy olla käytössään sellaiset opiskeluvälineet, jotka mahdollistavat esteettömän opiskelun paikasta ja ajasta riippumatta.

Siikajoen kunnan sivistystoimen suunnitelmissa on hankkia henkilökohtaiset laitteet 4. ja 7. luokan aloittaville oppilaille syksyllä 2022 ja siitä eteenpäin vuosittain 4. ja 7. luokan aloittaville ikäryhmille. Laitteet hankitaan kolmen vuoden leasing-sopimuksella, jolloin yläkoulun puolelle siirtyessään oppilas saa uuden laitteen, jolla pärjää koko yläkoulun ajan. Tällä aikataululla vuonna 2024 jokaisella Siikajoen kunnan 4.- 9. luokkalaisella on opetuskäytössä oma henkilökohtainen laite.

Miksi Chromebook?

Nykyisin perusopetuksessa on ollut yhteiskäytössä iPad-tabletteja sekä Chromebook- ja Windows-kannettavia. Chromebook-laitteet ovat olleet helposti hallinnoitavia, kestäviä ja toimintavarmoja. Uusimmissa malleissa on sekä tabletin että kannettavan hyvät puolet, sillä niissä on mukana kosketusnäyttö ja niihin on mahdollista asentaa hallitusti myös Android-sovelluksia opetuksen tueksi.

Chromebookiin kirjaudutaan sisään Googlen Workspace for Education -tunnuksella, joka toimii samalla myös oppilaan sähköpostitunnuksena. Koulun Chromebook-laitteille ei voi kirjautua sisään muilla, kuin koulun tarjoamilla tunnuksilla. Google Workspace for Education -käyttäjien tietoja ei käytetä mainonnan kohdistamiseen, kuten kuluttaja Gmail-asiakkaiden kanssa. Yksityisyyden suoja taataan voimassa olevien EU:n tietosuoja-asetusten mukaisesti.

Chromebook laitteen etuja ovat:

 • toimii koulun Google Workspace for Education -ympäristössä, jonne oppilailla on jo olemassa olevat tunnukset
 • helppokäyttöisyys ja monipuolisuus (tietokoneen ja tabletin edut samassa laitteessa)
 • kestävyys ja toimintavarmuus
 • akku riittää ladattuna koko koulupäivän ajaksi
 • tallentaa tiedot turvallisesti Google Drive -pilvipalveluun
 • hinta

Huoltajan opas Chromebookeihin (pdf)

Henkilökohtaisen laitteen käyttö

Laitetta kuljetetaan repussa kodin ja koulun välillä. Tietokoneen kuljettaminen ja säilyttäminen edellyttää normaalia huolellisuutta, ja tästä asiasta puhutaan kouluilla koneiden jakamisen yhteydessä. Toivottavaa olisi lisäksi, että kotona keskustellaan asiasta myös yhdessä ja mietitään, miten huolellista säilyttämistä pystytään edistämään.

Ohjeet oppilaille laitteiden käyttöön:

 • Kuljeta tietokonetta repussa kodin ja koulun välillä.
 • Lataa tietokone kotona, jotta voit käyttää sitä koulussa koko koulupäivän ajan.
 • Säilytä laitetta huolellisesti. Laita tietokone reppuun aina suojakuorien kanssa. Ole varovainen repun kanssa, kun laite on pakattuna siihen.
 • Ilmoita heti luokanvalvojallesi, jos laitteeseen tulee vika tai pienikin naarmu.
 • Älä lainaa laitetta toisen käyttöön edes tilapäisesti ilman opettajasi lupaa.
 • Muista, että laite on tarkoitettu oppimisvälineeksi. Käytä tietokonetta lain, hyvien tapojen ja oppilaitoksen sääntöjen mukaan.
 • Älä kerro salasanaasi kenellekään.
 • Konetta ei saa tuunata tai koristella esimerkiksi omin tarroin tms. Ainoa tarra koneessa on oppilaan nimitarra. 

Henkilökohtaisen laitteen käyttösopimus

Henkilökohtaisen laitteen käyttöönotto vaatii koululaisen huoltajan hyväksynnän. Käyttösopimus löytyy Wilmasta Lomakkeet-välilehden alta (Henkilökohtaisen laitteen käyttösopimus). Ennen kuin luovutamme koneen kotiin, tulee huoltajan tutustua laitteen käyttösopimukseen ja hyväksyä sen Wilman kautta.

Sopimuksessa määritellään laina-aika, lainaajan vastuut ja velvollisuudet sekä koulutuksen järjestäjän vastuut.

Ohje käyttösopimuksen hyväksymiseen Wilmassa. (pdf)

Laitteen rikkoutuminen

Vahingossa rikkoutuneen laitteen korjauskustannukset tulevat aina koululle. Sen sijaan tahallaan aiheutetuista vahingoista keskustellaan oppilaan ja huoltajan kanssa ja lähetetään mahdollisesti lasku sen mukaan, mitä korjaamiseen käytetyt varaosat maksavat. Jos tahallisesti hajotettu laite on korjauskelvoton, laskutetaan huoltajalta korvaavan laitteen hankinnasta 150€.

UKK

Miten hyväksyn käyttösopimuksen? En löydä lomakkeita puhelimella?

Käyttösopimuksen voi hyväksyä vain selaimella. Se ei onnistu Wilma-sovelluksesta. Katso ohje (pdf)

Miten laitteeseen kirjaudutaan?

Oppilas on saanut koululta käyttäjätunnuksen ja salasanan, joilla hän pääsee kirjautumaan laitteelle. Käyttäjätunnus on muotoa: etunimi.sukunimi [at] edu.siikajoki.fi

Onko oppilailla käytössä sähköposti?

Oppilailla on käytössä Googlen sähköposti (Gmail), joka löytyy koneen sovellus valikosta. Sähköpostiosoite on sama kuin oppilaan käyttäjätunnus.

Missä oppilaat lataavat laitteensa?

Oppilaat lataavat laitteensa kotona. Laitteen virta riittää koulupäivän pituiseen työskentelyyn hyvin.

Missä laitteita kuljetetaan?

Laitetta kuljetetaan repussa sen omassa suojapussissa. Reppuun se kannattaa pakata niin, että muut tavarat, kuten kirjat suojelevat sitä. Laite on kestävämpi kuin tavallinen tietokone, mutta silti sitä pitää käsitellä ja kuljettaa huolellisesti.