Luohua

Luohuan kylä sijaitsee rauhallisella paikalla, luonnon keskellä maanteitse noin 20 kilometrin päässä kuntakeskuksesta Ruukista. Kylämaisemaa rytmittävät viljellyt pellot, asukkaiden tilavat tontit ja kylän läpi virtaava Luohuanjoki.
Luohualla on oma kyläkoulu, jonka tilat mahdollistavat useita erilaisia kerhoja ja muita harrastusmahdollisuuksia. Kylällä on runsaasti yrityksiä, vahvimpana maatalous liitännäiselinkeinoineen, mutta runsaasti myös muita yrityksiä.
Luohuan kylällä on vahva yhteishenki, jonka taidonnäyte on koulun yhteyteen talkoilla rakennettu lähikirjasto.
Etäisyyksiä maanteitse: Paavolaan 10 km, 12 minuuttia, Ruukkiin 20km,kuntakeskus, juna-asema, 16, minuuttia Vihantiin 20 km, juna-asema, 20 minuuttia Oulaisiin 50km, 38 minuuttia Raaheen 55km, 42 minuuttia Ouluun 65km, 55 minuuttia Ylivieskaan 75km, 58 minuuttia

 

Luohuan vapaa-ajan mahdollisuuksia

Koulun yhteydessä on kirjasto, urheilukenttä, liikuntasali, jääkiekkokaukalo ja lasten leikkipuisto. 4H-kerhoja toimii kylällä useita. Kyläkoulu yhdessä kyläläisten ja kyläyhdistyksen kanssa järjestää erilaista yhteistoimintaa. Tönkyräkankaalla on valaistu latu/kuntorata, sekä yleinen nuotiopaikka/laavu ja kota. Tönkyräkankaan huoltorakennus on vapaasti käytettävissä ja sieltä löytyy wc:t, suihkut ja pieni keittiö. Huoltorakennusta voi myös vuokrata kyläyhdistykseltä korvauksetta käyttöön. Luohuan seudun erämiesten omistama Veikkola -rakennus mahdollistaa tanssien ym. tapahtumien järjestämisen kylällä, lisäksi rakennusta vuokrataan yksityisille ja siellä järjestetään joitakin kerhoja. Kipsuanjärveltä löytyy kuntalaisten käyttöön kota ja laavu, talvella järvellä on yksityisten ylläpitämä jäärata. Kansalaisopisto järjestää toimintaa useissa kohteissa Luohualla, myös Rankisperällä ja Ylipäässä.


Karhuviiankivi on Suomen 20 suurimman siirtolohkareen joukossa. Kivi sijaitsee Luohuan Ylipäässä ja siellä on nuotiopaikka. Kivi on suosittu kohde kiipeily/ bolderointi-harrastukseen.

Karhuviiankivi
 

Luohuanjoki tarjoaa kauniin maiseman lisäksi mahdollisuuden uimiseen ja kalastukseen.
Luohuan hevosystävät ry on erittäin aktiivinen yhdistys ja hevostoimintaa on monessa muodossa kylällä.
Laajat metsäalueet tarjoavat oivalliset puitteet marjastukseen, metsästykseen ja luonnossa liikkumiseen.

Tapahtumia

Ryskypäivät vuosittain elokuussa
Ylipään olympialaiset 4 vuoden välein