Ruukki

Ruukki on Siikajoen kunnan taajama ja hallinnollinen keskus. Asukkaita Ruukissa on 1725. 
Ruukki sana tarkoittaa varhaista raudan- ja kuparin valmistukseen keskittynyttä laitosta ja sen ympärille muodostunutta aluetta. Ruukki on Pohjois-Suomen vanhin teollisuuspaikkakunta. Teollinen historia alkaa jo vuodesta 1672, kun Pietari Brahe perusti Ruukinkosken partaalle potaskatehtaan. Sijainti oli edullinen, koska potaskan pääraaka-ainetta eli koivuntuhkaa voitiin kuljettaa Siikajokea pitkin. Potaskaa käytettiin lasin ja saippuan valmistuksessa. Taajaman läpi virtaava Siikajoki on myös vanhastaan toiminut tärkeänä sahateollisuuden tukin uittojen kuljetusväylänä.
Rakentamista ohjaa valtuuston hyväksymä Ruukin asemanseudun osayleiskaava.
Ruukki sijaitsee valtatieltä 8 Revonlahdelta haarautuvan seututien 807:n varrella. Kylän sijainti on hyvin keskeinen, koska etäisyydet ovat Raaheen n.35 km, sekä Ouluun n. 65 km. Vuonna 1886 Ouluun saakka jatkettu Pohjanmaan rata kulkee Ruukin kautta. Eräänä tuon ajan perintönä on Ruukissa kunnanviraston molemmin puolin kaksi rautaista niitattua siltaa.Vanhempi siirrettiin nykyiselle paikalleen rautatiesillaksi. Vanha rautatiesilta tunnetaan nykyisin Yrityspuiston siltana. Ruukin rautatieasemalta on toimivat junayhteydet pohjoiseen ja etelään matkustaville. Linja-autolla matkustaville on toimiva yhteys Raaheen.
Nykyisin Ruukissa on elinkeinoelämän rakenne monipuolinen mm, alkutuotannon (maa- ja metsätalous), yksityisten, kaupallisten, julkisten sekä teollisten palvelutuottajien toimesta. Yrityspuiston alueella toimii useita yrityksiä luoden huomattavan määrän työpaikkoja. Ruukista puhutaan lähiympäristössä myös mansikkapitäjänä.

Koulutus ja varhaiskasvatus

Ruukin taajamassa sijaitsee kaksi vuotta sitten rakennettu yhtenäiskoulu, jossa toimii esi-, ala- ja yläkoulu sekä lukio. Päiväkotitoimintaa on kolmessa eri paikassa. Maaseutuopisto, Pohjois-Suomen hevosurheilukeskus sekä Luonnonvarakeskuksen tutkimusasema (entinen MTT) sijatisevat Ruukissa. Ruukin kansalaisopistossa on monipuolinen kurssitarjonta.
Ruukin kyläkeskuksesta katsottuna yhden kilometrin säteellä sijaitsee Terveyspalvelut (terveysasema, Mäkelänrinne, Kaarnakoti), apteekki, pääkirjasto, seurakuntatalo, pankki, kaksi elintarvikekauppaa,kukkakauppa, Nouseva Rannikkoseutu ry:n toimisto, pitseria, rauta-maatalouskauppa, kodinkoneliike, taksi, rautatieasema, posti- ja matkahuoltopalvelut, huoltoasema, kaksi parturikampaamoa, Paavolan Veden toimipaikka, paloasema ja ravintolapalvelut. SPR:n ylläpitämä vastaanottokeskus sijaitsee n. 7 km päässä kyläkeskuksesta.

Ruukin kylää kaunistaa Siikajoen kaunis jokirantamaisema. Kylä on mukavan pieni, idyllinen ja viihtyisä maalaiskylä. Kasvuympäristö on turvallinen, kansainvälinen ja yhteisöllinen. Yhteisöllisyyttä ovat lisäämässä vireät kolmannen sektorin toimijat. Ruukissa on aktiivinen kyläyhdistystoiminta ja toimivat urheiluseurat. Harrastuspaikkoja on runsaasti: Kärkiniemen yleisurheilukenttä, tenniskenttä, pesäpallokenttä ja kuntosali. Frisbee-golfrata ja FK-rata Hietamaan vapaa-ajankeskuksen alueella, jossa ovat myös uinti ja hiihtomahdollisuudet
Vuosittaisia tapahtumia ovat mm. puutarhamessut, kansansääennustuksen SM-kisat, pitäjäpäivät sekä luomu-ja lähituotemarkkinat.